Hottie Sambal


In 2004 fietste ik met mijn tas vol boodschappen voor mijn sambal door de stad van Rotterdam. Ik fietste langs een poster met RotterdamKOOKT in de Kunsthallen, beurs voor kleinschalig eerlijk geproduceerd voedsel. Thuis gekomen ging ik aan de slag met mijn sambal, ik had zoals altijd meerdere potjes staan voor familie en vrienden. Tijdens het maken van mijn sambal, waar geen suiker of andere chemische toevoegingen in zitten, bedacht ik mij ‘ik ben klein producent’ en belde naar de organisatie van RotterdamKOOKT.

Ik had geluk, er bleek een uitvaller, ze hadden een plek voor 2 dagen. De sambals konden natuurlijk niet in de jam- en appelmoespotten die ik had staan. Zo kwamen de eerste potjes om te vullen van de Xenos, de naam Hottie Sambal had ik al ingetikt voordat ik hem kon bedenken en het logo kwam in mijn favoriete kleur olijf groen.

De eerste dag was overweldigend druk, had dat nooit verwacht. De gedachte van mijn deelname was om mensen te laten proeven hoe sambal smaakt wanneer er geen chemische conserven in zitten of veel zout. Diezelfde nacht stond ik weer in de keuken om sambal te maken voor de volgende dag. Ik stond er 2 dagen, verkocht al mijn potjes en ging met bestellingen naar huis.

Dit was September 2004. Oktober 2004 stond ik bij de Kamer van Koophandel en Hottie Sambal was officieel. Het eerste jaar ging ik van mijn eigen keuken naar de restaurantkeuken van een vriend. In 2006 betrok ik mijn eigen winkel annex productieruimte en in 2009 ging ik naar een klein fabriekje. Op dit moment worden de sambals verkocht in diverse biologische winkels.

Waar ik erg trots op ben is dat ik nog steeds met dezelfde leveranciers werk als 10 jaar geleden en ook al produceer ik nu meer, de smaak en ingrediënten niet zijn veranderd. De ingrediënten komen van kleine biologisch telende boeren. Vooral uit Nederland, maar ook van bijvoorbeeld zorgboerderijtjes uit zuid Italië. Op deze manier ben ik niet alleen biologisch, maar ook duurzaam.

Aangenaam, Sita Danser, maker en bedenker van de Hottie Sambals.